söndag 9 april 2017

Road Trip - lite mer på riktigt...

Söndag = Flee Market (Loppmarknad) i Rădăuți, dit vi vägleddes av Alex och Tibi.

En hyfsat stor loppis på ett öppet fält där det såldes prylar mellan himmel och jord... kläder, skor, verktyg, bilar, bildelar, motorer och maskiner, hundar och katter och allt däremellan!

Gabi stod för lunchen som bestod av polenta, färskost och olika korvar av både kött och kål - och givetvis tillsammans med några pálinka. Jätte gott!

Eftermiddagen bestämde vi att spendera utan våra vänner för att sedan mötas upp på kvällen igen.

Vi bestämde oss för att åka ner till Suceava och kanske se en biofilm, men insåg ganska snart att vi åkte åt helt fel håll och tänkte att då fortsätter vi i den riktningen för att se var vi hamnar.

By efter by som mer eller mindre satt ihop med varande åkte vi igenom, som alla enligt sökningar på Internet hade många tusen invånare - vilket vi reflekterade över eftersom vi inte såg skymten av affärer eller restauranger.

Efter några timmar blev byarna mindre och avstånden emellan dem blev allt längre. Vägen blev allt sämre och dålig asfalt blev till gropiga grusvägar... upp och ner på bergen. Vi passerade en polisbil mitt ute i skogen på den grusiga bergspassagen och insåg efter en stund att vi inte längre var i Rumänien. Vi hade tagit oss in i Ukraina utan att ha passerat någon gränskontroll.

- Öööhhh... vi har inga pass med oss! Bäst vi vänder!
- Ok!

Vägen var smal och krävde lite backande och trixande fram och tillbaka för att vända bilen, men det gick bra.

På vägen tillbaka uppmärksammade vi meterhöga cementstolpar som antingen pryddes av en målning med den Ukrainska och blå/gula flagga eller Rumäniens blå/gul/röda flagga...

Hur hade vi missat alla dessa när vi bara en liten stund tidigare passerat dem i motsatt riktning?!
De visade tydligt varje gång vi passerade gränsen mellan Rumänien och Ukraina.

Plötsligt möttes vi av polisbilen vi tidigare passerat, som den här gången satte på blåsljuset och signalerade med sirenerna och vinkade oss åt sidan...

Ok, lugn bara lugn... Vi kommer nu från Ukraina och har inga pass med oss... andas lugnt och agera "normalt"...


Jag stannade bilen och stängde av motorn och fick ner fönstret för att kommunicera med en av de två poliserna som kom fram till oss.


- Hello, sa jag.
Cine ești și unde ai fost? sa han (tror jag...)
- We have turned the wrong way, we are looking for a restaurant.
Sunteți contrabandiști de țigări? sa han (tror jag...)
- No, we speak English and Swedish.
Ok, puteți merge pentru acest timp - dar data viitoare va fi închisoare, sa han (tror jag...) och vinkade oss vidare.

- Ja, du ser älskling, det var inget att oroa sig för. Jag har allt under kontroll. Du kan vara lugn.

Klockan närmade sig 22 och vi hittade till slut en väldigt fin, fräsch och trevlig pizzeria/bar mitt i en av de små byarna och stannade där och åt kvällsmat samtidigt som jag kontaktade Alex och förklarade att vi hade åkt lite fel och att klockan skulle bli mycket sent innan vi var tillbaka och att vi skulle höras av imorgon istället.

Ännu en dag hade blivit till kväll och hann även bli näst intill midnatt innan vi var tillbaka i Rădăuți och stängde lägenhetsdörren bakom oss och gick till kojs.

God natt och tack för en härlig dag.